Backgammon

Brädspelet Backgammon anses vara det äldsta spelet som man känner till. Rötterna finns i Mesopotamien och spelet förknippas ofta med en minister vid namn Bozorgmehr. Backgammon spelas av två personer och går ut på att flytta spelpjäser till sitt ”bo”. Spelplanen är i trä, med färgerna svart och vitt.

Hur spelas Backgammon?

Backgammon är ett avancerat spel som kan vara svårt att förklara i ord. Det bästa är att testa att spela och på vägen läsa de olika reglerna. Varje spelare har 15 spelpjäser uppställda enligt ett speciellt mönster. Spelplanen har 24 rutor. För att veta hur långt man får flytta en pjäs använder man två tärningar. Du flyttar spelpjäsen enligt vad tärningen säger, förutom när båda tärningarna visar samma summa. Då får man flytta pjäserna dubbelt så långt. Grundidén i Backgammon bygger på beräkningar om sannolikhet. Man kan påverka oddsen genom att blockera motståndarens väg eller genom att slå ut motståndarens spelpjäser så att han eller hon måste börja om med pjäsen från början igen. På varje spelruta kan det stå hur många spelpjäser som helst, men om där bara finns en pjäs kan motståndaren slå ut den med hjälp av sina egna spelpjäser.

Varje spelomgång börjar med att spelarna i tur och ordning slår en av tärningarna. Den som får högst tal börjar med de två slagna tärningarna. Om båda spelarna får samma tal slår man på nytt.

Olika regelvarianter

När man spelar Backgammon om pengar brukar man lägga till en regel som heter Jacoby rule. När man använder den regeln räknas inte en del poäng in, vilket snabbar upp själva spelet då det inte finns någon poäng med att spela ut omgången.

Kända Backgammon-spelare

Det finns ett flertal kända Backgammon spelare, som exempelvis Bill Robertie som har vunnit VM två gånger. Även Jörgen Granstedt har vunnit två gånger och Paul Magriel har både vunnit och skrivit en berömd bok som heter ”Backgammon”.