Monopol

Monopol anses vara det äldsta moderna brädspelet och kom på marknaden runt 1930. Idag är Monopol det mest sålda sällskapsspelet i världen. Utvecklarna var företaget Parker Brothers.

Vad är Monopol?

Monopolspelet går ut på att köpa, hyra ut och sälja fastigheter och tomter och är en förenklad bild av hur ekonomisk handel kan se ut. Själva namnet Monopol kommer givetvis från termen ”monopol” som betyder att en marknad domineras av endast en aktör. Originalversionen av Monopol tar plats i Atlantic City i USA.

Hur ser spelplanen ut?

Spelplanen i Monopol är tillverkad i hårdpapp och består av 40 stycken rutor. Av dessa rutor är 22 stycken tomtmark, 4 är stationer, 2 är el- och vattenledningsverk, 3 är så kallad allmänning, 3 är chans, 1 är ”betala inkomstskatt”, 1 är ”betala lyxskatt”, samt att det finns en ruta vardera av ”besök i fängelse”, ”sitt i fängelse”, ”gå” och ”fri parkering”.

Svenska Monopol

Det Monopol som de flesta har spelat i Sverige är en svensköversatt version av Atlantic City-versionen. Men staden är inte Atlantic City, utan Stockholm. Alla tomter och gator finns alltså på riktigt, som Folkungagatan, Götgatan, Centralstation och Stureplan . Valutan som används i spelet är kronor, där 20 svenska kronor motsvarar 1 amerikansk dollar i originalversionen. Tidigare motsvarade 1 dollar istället 50 kronor, men sedan 50-lappen försvann är det alltså tjugan som används. Under åren har inte bara valören ändrats, utan även en del torg och gator. 2008 lanserades även Monopol med Göteborg som stad, där alla platser därmed är från Göteborg.

Samma år kom även en ny variant, där man istället för gator och torg, istället har svenska städer och samhällen. Det pågick en stor omröstning som bestämde vilka orter som skulle finnas med. En del av de nya städerna är Umeå, Skellefteå, Mariestad, Växsjö, Sundsvall och Hammarstrand.