Risk

Brädspelet Risk kom på marknaden 1957 och blev genast en riktig succé. Risk är ett strategiskt spel där mellan 2-6 spelare kan delta. Företaget bakom var Parkers Brothers, som numera är en del av Hasbro. Själva spelet består av en spelplan i form av en världskarta, där varje spelare ska kontrollera egna arméer för att på det viset försöka ta över så mycket av världen som möjligt.

Hur spelar man Risk?

Målet med Risk är alltså att en spelare slutar som världens härskare. Om man vill kan man också  lägga till kort med olika uppdrag, där den spelare som först har slutfört sitt uppdrag tar hem segern. Det finns ett antal olika strategier för hur man ska vinna ett parti Risk. En av de mest kända är den som går ut på att den som kontrollerar Asien också kontrollerar spelet. Jämför man med verkligheten finns det stora likheter med denna strategi.

Inför varje runda Risk får var och en av spelarna rekryter för de landområden som varje spelare har. I tillägg får man även extra armétrupper för de världsdelar som man ”äger”, enligt en fördelningstabell. Dessutom har man möjlighet att, efter man har lyckats med ett anfall, lösa in de kort man har fått och på det viset få ännu fler soldater.

Nu väljer man ut mellan 1-3 av de egna arméerna som ska gå till anfall. Därefter flyttar man dem till ett område i närheten för att på det viset ta över. Nu är det dags att slå tärningar och ens motspelare försvarar sig med antingen en eller två tärningar, beroende av hur många arméer det finns i området som försvaras. Slår man ett högre tal än försvaren, måste han eller hon ta bort sina arméer och man kan börja på ett nytt anfall.

När rundan är över får man ta ett kort ifall man har vunnit minst ett anfall. Det är även lov att flytta arméer från ett område till ett annat, så länge man redan har en armé i det område man ska flytta till.