Trivial Pursuit

Trivial Pursuit

Det finns många populära brädspel som förmodligen aldrig kommer gå ur tiden. Ett av de spelen är Monopol, som vi har skrivit om här på sidan. Ett annat spel som vi nog alla haft kontakt med och någon form av relation med är frågespelet Trivial Pursuit. Lär dig mer om spelet och dess historia genom att fortsätta läsa!

Trivial Pursuit är ett sällskapsspel som ofta förkortas TP. Spelets ursprung är i Kanada, och de briljanta män som uppfann det populära spelet heter Chris Haney, John Haney och Scott Abbott. 1979 var året då TP såg dagens ljus för första gången, och under mitten på åttiotalet exploderade spelets popularitet i Nordamerika, och under året 1984 så såldes mer än 20 miljoner exemplar av spelet, och det var även det året som spelet för första gången kom till Sverige i en svensk upplaga. Ungefär 75 % av frågorna nyproducerades i samband med att spelet skulle göras på svenska, medan den resterande delen av frågorna var översättningar från de frågor som fanns i de engelskspråkiga versionerna av spelet. 1985 blev Trivial Pursuit utsett till årets spel i Sverige.

Hur man spelar 

Det är inte särskilt svårt att förstå själva reglerna när det gäller Trivial Pursuit, det som är svårt är att vinna! Man kan vara 2-6 personer som spelar, och det rekommenderas från 15 års ålder för att man ska ha tillräckligt med kunskaper för att klara av spelet. Varje spelare får en tårthållare som är rund och indelad i sex olika sektioner som är tomma när man påbörjar spelet. Planen som är på ett bräde är även det runt och har samma sammanbindande armar i cirkeln som de enskilda pjäserna, och varje ruta i spelet har en färg som står för en frågekategori. De olika färgerna och kategorierna är:

  • Rosa: Underhållning
  • Grön: Natur & Vetenskap
  • Brun: Kultur & Litteratur
  • Blå: Geografi
  • Gul: Historia
  • Orange: Sport & Fritid

På planen så är de rutor som kopplar samman en av de tvärgående armarna inom cirkeln lite speciella, det är nämligen på de platserna man kan lyckas få en tårtbit att stoppa i sin pjäs. Det finns en ruta för varje frågekategori, så för att få en tårtbit i en viss färg måste man stå på den rätta rutan och svara rätt.

Alla spelare börjar på någon av dessa rutor, och den spelare som börjar får sedan slå tärningen och flytta sig så många steg som tärningen visar. Det finns flera omslag-rutor som innebär att samma spelare får slå igen, tills denne hamnar på en frågeruta. Man får gå åt vilket håll man vill på planen. När en spelare hamnar på en frågeruta så ska en annan spelare ta upp ett kort ur bunten med frågekort och läsa den fråga som står på den frågekategori som spelaren hamnat på. Man kan använda sig av tidtagning med ett timglas för att ge den som ska svara en begränsad betänketid. Om spelaren svarar rätt får hen slå igen, och om hen står på en av de utsedda tårt-rutorna så får hen en tårtbit i den färg som frågan hen svarade rätt på var. Svarar spelaren fel går turen till näste spelare. När ens pjäs har en av varje färg på tårtbitarna har man vunnit!